Wednesday, October 26, 2011

masterchef malaysia

assalamualaikum.. dalam semgu ni, aku baru sedar ada rancangan baru kat channel astroria "MasterChef". Alkisahnya saja je mlm isnin lps, boring2. tekan2 la tv, alih "tertengok" channel ni. hmm, macam syok, tgk juri2 dia pon mcm agak "garang" but hebat2 oo. meh aku stry skit ..

-ada 3 org juri :chef Johari, chef Yahaya, chef Priya. hebat experinence diorang ni. mcm chef Johari ni pernah diiktiraf sebagai pakar masakan kat WorldSkills Competition (Skills Olympic) di London.chef Yahaya ni pulak Chef de Parte kat MAS Flight Catering n chef utk kerabat diraja. chef Priya ni asalnya stdnt law, tapi sbb minat sgt dgn culinary ni dia tukar kerjaya dia. dia pernah dapat award 1Malaysia Chef of The Year Award 2010 oleh Persatuan Chef Malaysia n jugak seorng chef yg pakar ttg rempah. so, no wonder la they'll ni agak struct gler kot time nak adili sume peserta master chef ni.. =)

-so smlm..24 peserta had been selected. they'll ni mai dari mcm2 background. hehe. tukang kebun ada, suri rumah, student, fashion designer. hebat kan? tp sumenya mmg bole masak la. ada ilmu. mahir gak. tp depa sume belum diasah bakat lagi, so masing2 wat cara sndri la..

-aku terpk cmne lah kalo aku jadi peserta masterchef ni. heeee.. "agak mengggerunkan disini". =D. xtau cmne. bayangkan depa dpt bhn2 on the spot, n then kena create resipi sndri n masak . pastu kena bagi chef rasa. hmm, dlm masa 1hour plak tu. mmg kena cekap. aku ni x la pro mana. tp kalo masak tu kekdg main hentam. sbb sndri je nk makan.hee. ni kalo nk bagi org rasa ni kena btoi tgk resipi. hehe.

-so smlm peserta2 masterchef ni kena baked "tiramisu" cake. nyyummy. tapi depa dpt resipi, chef reez(anak chef wan) mai as chef jemputan. so peserta2 ni kena ikut resipi chef reez. dlm2 ramai2, sorang peserta :Hui Ting yg the best! mmg termaek ar presentation kek dia ni. clean je plate dia. taste pon sedap (mcm la aku rasa kan)hehe. ni chef reez la komen. tp aku yg tgk ni pon rasa mcm kt secret recipe punya kot. congrates hui ting! bru 21yrs old. good job!

2 comments: