Sunday, October 17, 2010

cerita datang lagi

salam.. setelah selesai tamat exam 6 papers, maka pulanglah aku to my hometown.. rasa sgt x tertahan lagi rindu to adik2 n ma abah. huhu. lega, alhamdulillah dah sampai. bukan ape, tahap keFOBIAan ttg byk accident bus2 blk kg kat highway.sepjg perjlnn nak blk png, aku tdo2 ayam ja. bukan ape, kite kena get ready dgn segala mcm musibah yg myb muncul @ tak.
tapi alhamdulillah, aku selamat tiba di penang dgn selamatnya. alhamdulillah. syukran ya Allah kau mudahkan aku sampai utk jumpa fmliy tercinta!!

*********************************

next, nak wat jugak konklusi ttg exam yg dah berlalu pergi. last paper aku that on 15oct,jumat..sabtu. alhamdulillah. ada yg dpermudahkan, ada gak yg terkdg kena pikir gak. ari tu paper public health.
suke kiranya aku nak wat list subjek exam ppr aku sem 3 ni (baca la klu nak tau. hihi)

1-clinical medicine 4 oct(pagi)
2-leadership 4oct(ptg)
3-human environment interface 7 oct
4-communicative english 9 oct
5-biostatistic 14 oct
6-public health medicine 15 oct

klu nak diikutkan aku x amik pon subjek system, anatomy @ pathophysiology sem ni.. tapi tahap kesusahn subjek2 d atas tetap wujud weh. so jgn la berharap kita mcm bole relax kan gn subjek2 mcm english n ledership memandangkan 2 n 3 jam kredit je kan. the reasons are bnde mmg byk nak kena hapai n buat pulak lecturer saja nak nguji tahap kesabaran n keSTUDYan kita dgn x bekalkan sebrg tips n hint. adakah adil or rasa mac nak rebus sume buku2 n segala note2, buku reference. pastu minum air rebusan tu. mybe ilmu akan terus meresap sampai ke brain tanpa terdigest dlm digest system kita. huhu..

************************

so, apa yg sebaiknya, amalkan lah weh study ari2. sikit demi sikit. mcm boringkan?sbb dari zaman skola sampai la ke alam university ni x abih2 berkongsi TIPS2 STUDY YG BERKESAN.. haha.. skrg zaman bukan lagi nak teroka cara nak blaja or tips yg berkesan. skrg zmn kita mcm mana nak praktikkan segala ilmu dlm kehidupan kita. percaya @ tak, ILMU BUKAN HANYA PADA KERTAS, TAPI ILMU ITU ADALAH BAGAIMANA KITA NAK LALUI DLM HIDUP NI.. nak dengar satu kisah x? alkisah ttg seorang pembawa perahu n penumpang yg kaya..

******************************

kisah bermula begini apabila si pembawa sampan(pakcik tua) yg menunggu dari pagi sampai ptg utk membawa penumpang ke kampung seberang. nak dijadikan cerita, pak cik ni tgu sampai lewat ptg n xde sorang pon manusia yg nak memerlukan perkhidmatan sampan beliau.
lalu, dia pon amik keputusan utk pulang je. tapi sebelum sempat dia nak pergi, dia terdengar jeritan seorg laki yg nak ke kg seberang.

sudah menjadi kebiasaan pak cik tua ni akan mendiamkan diri je semasa mendayung sampan sbb nak tumpukan pada dayungannya.. si lelaki yg naik tadi tak semena-mena memulakan bicara dgn kenalkan dirinya dgn angkuh seorg pegawai besar dpd bandar yg nak ke kg seberang utk uruskan hak jualan tanah kat kampung tu.

tapi si pakcik ni just menganggukan kepala dia je tanpa berkata apa2. si pegawai angkuh tadi terus bertanya samaada pakcik ni panai menulis n membaca? lalu pakcik tu hanya menggelengkan kepalanye. lalu pegawai angkuh tu menjawab,"sungguh malang nasib pakcik kera pakcik baru saje rugi tapi pakcik juga dah hilang hampir 70% keuntungan dpd kehidupan pakcik"..


pakcik tu hanya mendiamka diri, tetba, sampan yg mereka naiki bocor n pakcik tu membuat persediaan utk berenang selamatkan diri. pak cik tu bertny kpd pegawai angkuh itu samaada dia boleh berenang atau tak. kali ini, giliran lelaki tu utk mendiamkan diri dan berasa sgtla cemas krn dia x pandai berenang. pakcik tadi dgn rasa tenang menolong laki angkuh itu utk berenang ke tepian.

sesampai je kat darat, pegawai angkuh tu terus menangis n meminta maaf pada pak cik tu atas sikapnya yg angkuh n biadap tadi..

***************************

maka, terbukti dlm kisah tadi bahawa :
"ilmu tu bukan sekadar di atas kertas, nota dan pen. tapi itu ialah apa yg kita patut pelajari n tahu utk melalui n mengharungi segala dugaan sementara dlm perjalanan mencari ilmu "...

selamat mengembara kawan2 dgn ilmu.. adios dulu. salam..

No comments:

Post a Comment